Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi erbjuder en lugn, trygg och privat miljö där du kan utforska dina tankar, känslor och livserfarenheter. Att gå i terapi är att få prata med någon som verkligen lyssnar. Någon som inte dömer eller värderar, utan som möter dig med öppenhet, ödmjukhet och omsorgsfull vägledning. I samtalsterapi får du möta någon som empatiskt vågar ställa de frågor du innerst inne längtar efter att få svar på, och som du själv kanske inte visste att du behövde fundera på. Du får också bättre förståelse för invanda tankar, känslor och beteenden och hur det går att ändra på dessa för att själv kunna styra livet i den riktning du önskar. Ofta kan vi känna oss bättre förstådda när vi pratar med någon som är utanför vår inre krets av familj och vänner.

Varför gå i terapi

Alla människor är olika, men hur olika vi än är och vad vi än bär med oss i våra liv så har vi mycket gemensamt. Vi känner alla oro-och ångest ibland. De flesta av oss går igenom minst en livskris. Vi har funderingar på livet och på döden. Vi är med om små och stora förändringar. Vi vill känna oss harmoniska och lyckliga.

Människan strävar efter balans, det ger oss känslor av att vara tillfreds, lugna och fyllda med glädje. Familj, vänner, arbete och fritid är exempel på områden där vi behöver få det att fungera. Men vi behöver också få tid för självreflektion.

Vi behöver även balans mellan tankar och känslor, samt kropp och själ. Livets utmaningar och lidanden kan tillfälligt rubba jämvikten men man klarar av att hantera det tillsammans med närstående och på egen hand. Det är när obalansen och lidandet blir för stort, när vi känner att vi inte kan ta oss ur det som samtalsterapi kan vara bra.

Oavsett vad vi som människor bär med oss och vad vi har varit med om i våra liv så har vi mycket gemensamt. Vi känner alla oro-och ångest ibland, vi går igenom livskriser och vi har funderingar på livet och vår existens. Vi är med om små och stora förändringar och vi vill känna oss lyckliga och harmoniska. När vi är i balans känner vi oss lugna, glädjefyllda och att livet är meningsfullt. Familj, vänner, arbete och fritid är exempel på områden där vi behöver balans. Men vi behöver även få det att fungera och ha balans mellan tankar och känslor, kropp och själ. Dom utmaningar och lidanden som är en del av livet kan tillfälligt rubba jämvikten, svårigheter uppstår men vi kan hantera det på egen hand och tillsammans med närståenden och vänner. Det är när obalansen och lidandet blir för stort, när vi känner att vi inte kan ta oss ur det som samtalsterapi kan vara bra.

Kanske uppstår det svårigheter i relationer, föräldraskapet eller i arbetslivet. Vi kan gå in i prestation, stress och pressa oss med orimliga krav så att vi tappar bort oss själva på vägen. Det är inte ovanligt att vi känner ångest och oro som hindrar oss från att vara spontana, vilket begränsar vår livskvalitet. Eller så finns det obearbetade händelser sedan tidigare i livet, något som ofta medför lidanden och blockeringar. Oavsett vilka svårigheter och utmaningar vi har mött så har det format oss till den person vi är idag. Ibland kan gamla känslomässiga sår göra sig påminda och skapa inre och yttre konflikter i de mest oväntade situationer.

Det är inte ovanligt att vi bär på frågor som
“Vem är jag?”, “Hur blev jag den jag är? ”, “Hur har mitt förflutna format mig?”, “Hur ska jag ta mig vidare i livet?” “Varför fungerar det inte i mina relationer?”

Det kan vara så att vi upplever att vi har allting; jobb, pengar, familj, barn och vänner men trots det så finns det en längtan efter något mer. Samtalsterapi handlar inte bara om lidanden och problem utan även om personlig utveckling och att lära känna sig själv. Genom att utforska livsmål, värderingar och önskningar går det att skapa en djupare förståelse för sitt sanna jag. Det kan leda till ökad självkänsla, självförtroende och en starkare känsla av sammanhang.

Genom att insiktsfullt förstå vår historia, vårt ursprung och den resa som format oss till den vi är idag, kan vi navigera livets svängningar med större klarhet och beslutsamhet. Att ha denna medvetenhet möjliggör att vi själva tar kontroll över våra liv och gör val som speglar våra värderingar och oss själva.

När behövs terapi

Människor söker terapi av många olika skäl, men en gemensam drivkraft för många är en önskan om förändring och att må bättre. Att finna meningsfullhet i tillvaron och att vara tillfreds med sig själv, sina relationer och sin omgivning. Terapi kan erbjuda de verktyg som behövs för att nå nya insikter och uppnå dom mål man har i livet. Här är några av de vanligaste anledningarna att människor sökt sig till mig för terapi:

Många människor söker terapi för att hantera känslor som oro, nedstämdhet, sorg eller ilska. Man kan uppleva att känslorna tar över ens liv, att det är svårt att kontrollera och reglera emotionerna. Men det kan också handla om att man stänger av känslorna. Kanske är det en partner, vän eller annan närstående som påpekar det men det kan också vara att man själv upplever en känslomässig flackhet. Att livet pågår utan att man själv riktigt deltar, att ingenting riktigt berör på ett djupare plan. Känslor är basala för vår överlevnad och dom berättar för oss vad vi har för behov. I terapi får du lära dig om dina egna känslor och hur du kan uttrycka dom på ett sätt som är sunt för dig själv och för din omgivning.

Oväntade händelser såsom förlust av en närstående, en skilsmässa eller förlust av arbete kan utlösa ett behov av terapeutiskt stöd. Dessa livskriser är ofta akuta och oförlöst sorg kan leda till nedstämdhet, depression och ge mycket ångest. Känslor av ilska och att förlora meningen med livet kan uppkomma och i terapin hittar vi via samtal och övningar verktyg för att nå acceptans och hitta nya förhållningssätt.

“Varför dras jag till en viss typ av partner?”

“Varför hamnar jag alltid i samma situationer på jobbet?”

“Varför blir det konflikter i min familj?”
“Vi bara bråkar!”
“Varför har jag svårt att få vänner?”
“Varför får jag inte mina kärleksrelationer att fungera?”
“Varför blir mina relationer inte djupa?”

“Jag känner mig utanför och ensam fast jag har vänner och partner!”

Inte sällan är relationer den del i livet som orsakar svårigheter i form av smärta och konflikter. Det kan vara en partner, vänner, arbetskollegor eller familj och släkt som orsakar problem. Kanske får man inte relationer att fungera, eller så kan det vara att man av olika anledningar inte vågar gå in i en relation och visa den sårbarhet som gör att vi kommer nära varandra. I terapin går vi igenom hur det ser ut för dig för att sedan kunna förändra mönster för att få sunda, harmoniska relationer till andra och till dig själv.

Vissa söker terapi för att bättre förstå sig själva, hitta sin livsriktning samt hur man kan växa som individ. Det kan finnas livsmål man vill nå, men man behöver hjälp att se vägen som leder dit. I terapin går vi tillsammans igenom dina mål, hur du ser på dig själv och din framtid. Vi arbetar med värderiktning och ser på hinder samt möjligheter.

Människor som har upplevt trauman, vare sig det är fysiskt, emotionellt eller psykologiskt, upplever att terapi är användbart för att bearbeta och komma igenom dessa upplevelser som kan blockera oss.

Naturliga övergångar i livet som att gå från tonåring till att bli vuxen, att bli förälder, att barnen blir vuxna och flyttar hemifrån, gå i pension och flytta till en ny plats kan vara omvälvande och skapa utvecklingskriser. Det kan också vara att man känner att man behöver en livsförändring men inte riktigt vet hur eller varför. Ibland utvecklas vi spirituellt och det i sig kan vara en smärtsam process där vi kan behöva stöd och förståelse. I terapi kartlägger vi tillsammans hur det ser ut i ditt liv samt vilka tankar och känslor det medför.

Relationen till oss själva och hur vi ser på oss själva är viktig för att vi ska känna oss balanserade och i harmoni. Problem runt sitt självvärde och självbild dyker ofta upp i terapin då den är nära förankrad till all annan relationsproblematik. I terapin arbetar vi med att lära sig självmedkänsla och ha snälla, omhändertagande tankar mot sig själv.

Vi lever i ett prestationsinriktat samhälle med höga krav hur vi ska vara, se ut och vad vi ska åstadkomma. När vi tror att vi måste prestera och alltid vara på topp blir vi stressade och kan tappa bort oss själva på vägen. Vi känner oss nedstämda, orkeslösa, får sömnproblem och det kan uppstå utmattningssymptom och en känsla av att inte hålla ihop. Terapi kan erbjuda tekniker och insikter för att bättre hantera detta.

Vissa söker terapi för att bättre förstå sitt beteende och varför man är som man är. Ofta finns det en historia bakåt i tiden att berätta som förklarar och hjälper till att reda ut begreppen. Ibland kan man behöva bryta mönster och tankar samt bredda sina perspektiv. Terapi erbjuder goda förutsättningar för det.

Att känna ångest är en del av att vara människa. Ångest kommer och går i livet. Men när den blir för stor och tar över så att den begränsar dig i det du annars brukar tycka är roligt, eller att den tar upp mer och mer av din tid genom att du fastnar i vissa tankar, känslor och beteenden, då är terapi ett effektivt hjälpmedel. Det kan handla om starka orostankar och känslor runt sömn, hälsa, specifika situationer som att träffa människor eller flyga, tvång med mera. Ibland uppstår panikångestattacker när oron och rädslorna blir för stora.

Terapi är som att lägga ett pussel; ett samarbete där du som klient har tillgången till pusselbitarna i ditt liv och där jag som terapeut har kunskapen att se hur bitarna hänger ihop.

Anonym

Processen

Terapiprocessen inleds redan vid första kontakten. Känslor, tankar och förväntningar runt vad som kommer hända och hur det ska bli uppstår sannolikt i samma ögonblick som du väljer att kontakta mig för att boka en tid. När vi ses första gången vill jag gärna att du berättar lite om dig själv och vad du önskar att få hjälp med. Det brukar sällan bli tyst i rummet, min erfarenhet är att när man väl tagit det första steget så känns det skönt att få öppna upp och prata. Dom kommande 3–5 sessionerna gör vi sedan tillsammans en kartläggning och ringar in dom områden som du upplever att du vill jobba med. Jag guidar dig och ställer frågor under våra samtal för att lära känna dig och få en helhetsbild. Det är ett samarbete och en process som vi tillsammans utför i den takt som känns bra för dig. När vi ringat in vad det är vi ska jobba med så kan vi börja arbeta mer aktivt och då varvas samtalen med övningar och ibland med hemuppgifter. Jag arbetar med psykosyntesen och anknytningsteorin som grund, men använder mig av metoder inom KBT, Schematerapi, ACT och Mindfulness. Jag arbetar integrativt och använder mig av dom metoder som passar bäst ihop med dom mål vi tillsammans satt upp. Det är svårt att säga hur länge en terapi pågår, vissa blir klara efter några månader medan andra går i 1–2 år. Det beror dels på vad du bär med dig, dels hur mycket jobb du själv är villig på att lägga ner på terapin för att bli hjälpt.

Terapiprocessen

Alliansen

Tanken på att börja gå i terapi kan vara skrämmande.

Det är frågor som jag märkt är vanliga hos klienter inför det första samtalet. Först och främst så är det viktigt att en terapeut inger trygghet och tillit så att du som klient känner dig fri att kunna uttrycka dina tankar och känslor. När det ges utrymme för respekt och ömsesidighet skapas en samhörighet, eller en allians som man säger på psykologispråk. Enkelt uttryckt är det en form av ömsesidigt samarbete mellan dig och terapeuten där ni kommer överens om bland annat mål, uppgifter och metoder. Terapin bör vara flexibel så att den blir anpassad till dina behov och vad just du behöver. Det är oerhört viktigt att terapeuten visar empati och förståelse för dina känslor och erfarenheter. En allians handlar om att skapa ett rum som känns tryggt och där du känner dig säker och fritt kan uttrycka dina tankar, känslor och livserfarenheter. En stark och god allians ger bättre förutsättningar för att terapin ska bli framgångsrik och forskning visar att alliansen är viktigare än metoder för att terapin ska ge resultat. Det är samtalet och det som händer mellan dig och terapeuten som ligger till grund för all form av terapeutisk förändring så då förstår man varför alliansen är så viktig.

Hur går det till?

Terapiprocessen inleds redan vid första kontakten. Känslor, tankar och förväntningar runt vad som kommer hända och hur det ska bli uppstår sannolikt i samma ögonblick som du väljer att kontakta mig för att boka en tid. När vi ses första gången vill jag gärna att du berättar lite om dig själv och vad du önskar att få hjälp med. Det brukar sällan bli tyst i rummet, min erfarenhet är att när man väl tagit det första steget så känns det skönt att få öppna upp och prata.

Dom kommande 3–5 sessionerna gör vi sedan tillsammans en kartläggning och ringar in dom områden som du upplever att du vill jobba med. Jag guidar dig och ställer frågor under våra samtal för att lära känna dig och få en helhetsbild. Det är ett samarbete och en process som vi tillsammans utför i den takt som känns bra för dig. När vi ringat in vad det är vi ska jobba med så kan vi börja arbeta mer aktivt och då varvas samtalen med övningar och ibland med hemuppgifter.

Jag arbetar med psykosyntesen och anknytningsteorin som grund, men använder mig av metoder inom KBT, Schematerapi, ACT och Mindfulness. Jag arbetar integrativt och använder mig av dom metoder som passar bäst ihop med dom mål vi tillsammans satt upp. Det är svårt att säga hur länge en terapi pågår, vissa blir klara efter några månader medan andra går i 1–2 år. Det beror dels på vad du bär med dig, dels hur mycket jobb du själv är villig på att lägga ner på terapin för att bli hjälpt.

Arbetsmetod

Psykosyntesen är en form av psykoterapi som utvecklades av Roberto Assagioli under 1900-talet. Assagioli var samtida med Freud och Jung och psykosyntesen härstammar från psykoanalysen. Den skiljer sig dock från traditionell psykoanalys genom sitt fokus på att utforska och utveckla alla delar av det mänskliga psyket, inte bara de sjukdomsrelaterade. Psykosyntesen betonar vikten av att integrera olika delar av personligheten och ser den mänskliga strävan mot andlig och psykologisk tillväxt som central.

Kärnan i psykosyntesen är idén om ett “högre jag”, som representerar en individs sanna potential och kraft. Terapin innehåller tekniker för självkännedom, meditation, visualisering och reflektion, med målet att hjälpa individer att uppnå en högre grad av självförståelse och harmoni. Detta inkluderar att arbeta med inre konflikter och att frigöra kreativ och andlig potential.

Ett annat viktigt inslag i psykosyntesen är arbete med undermedvetna krafter och att förstå deras roll i personlighetens utveckling. Detta kan innefatta utforskning av drömmar och kreativa uttryckssätt som konst och skrivande. Sammanfattningsvis är psykosyntesen en inkluderande terapiform där läkandet består av att bemöta och acceptera svåra känslor, tankar och beteenden. Att uppleva svårigheter är en naturlig del av livet och inget som vi människor kan undkomma. Först när vi förstår oss själva och kan möta det som skrämmer och smärtar oss kan vi ges utrymme att läka och förändras.

KBT står för kognitiv beteendeterapi. Det är en psykoterapeutisk behandlingsmetod som är inriktad på att identifiera och förändra negativa tanke- och beteendemönster. Genom att bli medveten om och ifrågasätta sina tankar, känslor och beteenden kan man lära sig nya sätt att tänka och reagera, vilket kan leda till minskad ångest, stress eller andra psykologiska problem.

I KBT arbetar man med det som händer här och nu, samt framtiden. Man går bakåt i tiden för att få insikt om vad som orsakat problemet men man arbetar framför allt med nuet. Efter att ha kartlagt och satt upp tydliga mål om vad som ska förändras sker ett aktivt arbete ofta med hemuppgifter och olika sorts exponeringar.

KBT är evidensbaserad, vilket innebär att dess effektivitet stöds av vetenskaplig forskning, och den används för att behandla en mängd olika psykiska problem som depression, ångeststörningar, paniksyndrom, fobier och stressrelaterade problem.

Schematerapi grundades under 1990-talet av Jeffrey Young. Young utvecklade denna terapiform som en utvidgning och fördjupning av traditionell kognitiv beteendeterapi (KBT), speciellt för att behandla personer med kroniska psykiska problem som inte hade svarat tillräckligt bra på traditionell KBT.

Schematerapi är en integrativ behandlingsmetod som syftar till att identifiera och förändra djupt rotade och ofta omedvetna mönster(scheman) som har sitt ursprung i barndomen eller ungdomen. Dessa scheman är ofta ett resultat av smärtsamma och skadliga erfarenheter och kan leda till svårigheter i vuxenlivet. Schemana kan bestå av negativa övertygelser om oss själva, andra och vår omgivning och dom påverkar ofta hur vi tänker, känner och beter oss i olika situationer.

Terapin fokuserar på att identifiera dessa scheman och hur de aktiveras i klientens nuvarande liv. Man arbetar med att bryta dessa mönster genom att förstå deras ursprung och bearbeta de underliggande känslomässiga behoven för att utveckla hälsosammare sätt att tänka och agera.
Terapin inkluderar ofta tekniker för emotionell bearbetning, beteendeförändring och utveckling av mer hjälpsamma skyddsstrategier.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) är en form av beteendeterapi som betonar vikten av att acceptera vad som är utom ens kontroll och engagera sig i åtgärder som berikar och förbättrar livet. Till skillnad från traditionell kognitiv beteendeterapi, som ofta fokuserar på att försöka kontrollera eller ändra tankar och känslor, fokuserar ACT mer på att acceptera dem som en del av den mänskliga upplevelsen. Grundtanken är att psykisk smärta är en normal och oundviklig del av det mänskliga livet,
Kärnan i ACT är sex huvudprocesser:
Acceptans
Kognitiv defusion (att lära sig att distansera sig från och betrakta sina tankar på ett objektivt sätt),
Att vara närvarande (mindfulness),
Jaget som kontext (att se sig själv ur ett bredare perspektiv)
Värderingar (att identifiera vad som är viktigt och meningsfullt)
Engagerade åtgärder (att aktivt arbeta mot sina värderingar).

ACT använder olika tekniker, inklusive mindfulness, för att hjälpa individer att skapa ett rikare och mer meningsfullt liv.

Mindfulness som terapimetod innebär en medveten närvaro där klienten får lära sig att uppmärksamma nuet utan att döma. Metoden bygger på mindfulness-meditation, ursprungligen från buddhistiska traditioner, men har anpassats för psykoterapeutiska syften.
Kärnan i mindfulness-terapi är att klienten ska lära sig att observera sina tankar, känslor och kroppsförnimmelser på ett objektivt och icke-dömande sätt. Genom att utveckla en sådan medvetenhet blir det möjligt att identifiera och avstå från automatiska tankemönster och reaktioner som kan bidra till psykisk ohälsa. I stället för att kämpa mot svåra känslor eller tankar, lär sig. klienten att acceptera och närma sig sina upplevelser med nyfikenhet och öppenhet.
Mindfulness har visat sig vara effektiv för att minska stress, ångest, depression och för att förbättra den allmänna livskvaliteten. Mindfulness-terapi används ofta som en del av en större terapeutisk plan och kan till exempel bestå av meditation, andningsövningar, kroppsscanning och andra övningar som främjar medveten närvaro.

Anknytningsteori, som ursprungligen utvecklades av John Bowlby, fokuserar på hur viktiga dom tidiga relationerna är för oss människor. Hur vi knyter an till våra föräldrar, eller omsorgspersoner kommer att påverka hur vi blir i våra vänskaps, arbetes och intima relationer i vuxenlivet. Våra omsorgspersoner agerar som rollmodeller och via inlärning utvecklas vi till att bli trygga eller otrygga i oss själva och i förhållande till andra. Det finns fyra olika anknytningsstilar:

  • Trygg
  • Otrygg-Ambivalent
  • Otrygg-Undvikande
  • Desorganiserad

 

När anknytningsteorin tillämpas i terapisyfte, fokuserar man på att förstå och bearbeta klientens anknytningsstil och hur den påverkar nuvarande relationer och känslomässiga hälsa. Hur går det till?

Identifiera Anknytningsmönster: Terapeuten hjälper klienten att utforska och identifiera sin anknytningsstil och hur den påverkar relationer och beteenden.

Bearbeta Tidiga Erfarenheter: Genom att förstå tidiga relationserfarenheter och hur dom har påverkat, så kan klienten bearbeta outtalade känslor och trauman.

Förstå Relationer: Terapeuten arbetar med klienten för att förstå hur deras anknytningsstil påverkar nuvarande relationer, dynamiken och konflikter.

Utveckla Säkrare Anknytningsmönster: Målet är att hjälpa klienten att utveckla mer hjälpsamma och säkra anknytningsmönster. Detta kan innebära att arbeta med bland annat självmedvetenhet och känsloreglering.

Terapeut-Klient-Relationen: En säker och stödjande terapeutisk relation kan fungera som en modell för hälsosamma anknytningar och erbjuder en grund för att utforska och omvärdera tidigare relationserfarenheter.

Har du frågor?

Boka din tid nu

Det är frågor som jag märkt är vanliga hos klienter inför det första samtalet. Först och främst så är det viktigt att en terapeut inger trygghet och tillit så att du som klient känner dig fri att kunna uttrycka dina tankar och känslor. När det ges utrymme för respekt och ömsesidighet skapas en samhörighet, eller en allians som man säger på psykologispråk. Enkelt uttryckt är det en form av ömsesidigt samarbete mellan dig och terapeuten där ni kommer överens om bland annat mål, uppgifter och metoder. Terapin bör vara flexibel så att den blir anpassad till dina behov och vad just du behöver. Det är oerhört viktigt att terapeuten visar empati och förståelse för dina känslor och erfarenheter. En allians handlar om att skapa ett rum som känns tryggt och där du känner dig säker och fritt kan uttrycka dina tankar, känslor och livserfarenheter. En stark och god allians ger bättre förutsättningar för att terapin ska bli framgångsrik och forskning visar att alliansen är viktigare än metoder för att terapin ska ge resultat. Det är samtalet och det som händer mellan dig och terapeuten som ligger till grund för all form av terapeutisk förändring så då förstår man varför alliansen är så viktig.